English
Start Free trial

Esti un avocat si lucrezi de acasa? Iata cum poti sa ramai motivat si cand muncesti remote!

Ca avocat, in mod obisnuit, iti petreci ziua lucrand la diferite cazuri si proiecte, pentru diferiti clienti, intalnindu-te cu persoane diferite si potentiali noi clienti sau pregatind diferite documente si contracte. Insa in aceasta perioada extraordinara, cand trebuie sa lucrezi de acasa, modul tau de lucru se schimba. Productivitatea si eficienta nu mai sunt aceleasi ca atunci cand lucrai de la birou, insa poti schimba acest lucru modificand cateva lucruri in rutina ta zilnica.  Iata cateva directii in acest sens.  

Creeaza-ti o rutina zilnica pentru programul de munca de acasa

In mod obisnuit, atunci cand ne pregatim de mers la birou, creierul nostru se pregateste pentru munca folosind o rutina – de la trezit, exercitiile si dusul de dimineata, pregatirea cafelei, imbracarea si transportul catre birou, in care ne mai aruncam ochii pe stirile diminetii la primele discutiii colegii. Lucratul de acasa presupune ca aceasta rutina se schimba in mod radical, de aceea trebuie adaptata pentru a pastra creierul activ si pregatit pentru a munci in mod eficient. De la gasirea unui loc dedicat muncii pana la pastrarea unora dintre lucrurile pe care le facem in mod obisnuit, precum miscarea de dimineata si cafeaua, toate acestea vor deveni pentru creier semnale ca trebuie sa se pregateasca pentru ziua de munca. 

Incearca pe cat posibil sa te feresti de pat, canapea sau orice alt loc care ar putea deveni o distragere de la munca, pentru ca ar putea fi asociata de creier cu pauza. Specialistii considera spatiul de lucru un ingredient foarte important pentru productivitate – chiar daca este o simpla masa, o camera separata sau o bucata de birou, acest loc din casa dedicat pentru lucru este decisiv pentru a munci eficient. 

De asemenea, in rutina dedicata muncii ar trebui sa tii cont si de cateva modalitati de a te tine departe de lucruri care ar putea sa te distraga. De exemplu, daca copiii sunt acasa in aceasta perioada si nu inteleg de ce nu va jucati impreuna sau nu primesc destula atentie, ar fi bine sa gasesti o modalitate de a le explica ca vor avea pauze dedicate lor pe parcursul zilei. 

Fa-ti un program clar pentru toata ziua si lista de taskuri pentru ziua de lucrat de acasa

O lista de lucruri de facut poate deveni o binecuvantare atunci cand lucrezi de acasa pentru ca te va ajuta sa iti organizezi activitatea. Creeaza-ti o lista de taskuri si noteaza-ti evolutia, pentru a avea o imagine complete asupra a ce mai ai de finalizat. Psihologii spun ca ar fi indicat sa incepi ziua cu cele mai dificile taskuri – precum discutiile cu clientii dificili sau crearea celor mai dificile documente, si sa pastrezi taskurile cele mai simple pentru finalul zilei, atunci cand creierul este mai obosit si poate interveni obisnuinta si usurinta de a rezolva usor respectivele sarcini. 

De asemenea, programeaza-ti si restul zilei. Chiar daca suntem nevoiti sa stam inauntru, ar fi bine sa gasim metode de a ne simti bine alaturi de cei dragi. Pe cat posibil, incearca sa respecti orarul de munca si timpul personal de dupa terminarea programului, in care sa faci lucruri care iti plac, ca sa nu risti  sa ajungi la burnout. 

Evita ce te-ar putea distrage atunci cand lucrezi de acasa

Aceasta este probabil cea mai dificila sarcina pentru cei care lucreaza de acasa, inclusiv pentru avocati. Distrageri apar tot timpul – fie ca suna telefonul, fie ca plange copilul, fie ca un client suna sau trimite multe emailuri, distragerile sunt la tot pasul si devin „calcaiul lui Ahile” pentru cei care lucreaza de acasa, pentru ca sparg concentrarea si intrerup fluxul de lucru. Daca vrei sa eviti distragerile repetate, poti face cateva lucruri in acest sens: poti incerca sa lucrezi cu casti in urechi pentru a te izola de sunetele din jur, poti incuia usa camerei in care lucrezi, poti crea intervale de timp in calendar in care esti disponibil/a pentru discutii si diferite perioade de timp pentru discutii cu clientii si raspuns la emailuri. 

Creeaza un flow de colaborare clar cu intreaga echipa

Cand faci parte dintr-o echipa de legal care lucreaza de acasa, trebuie sa te adaptezi unui proces de colaborare diferit. Unele taskuri ar putea necesita sa colaborati pentru gasirea unor solutii, altele ar putea necesita sesiuni de brainstorming, iar lucratul de acasa nu va permite aceleasi sedinte si intalniri ca atunci cand lucrati de la birou. Exista insa si solutii, care tin de gasirea unor metode de comunicare, care ar putea si sa eficientizeze activitatea – in loc de clasica sedinta, faceti o conferinta online pe Skype sau Google Meet si discutati subiectele de interes sau transformati problemele in fluxuri de informatii si idei intr-un program de colaborare precum Slack. In acest fel, nu doar ca veti reusi impreuna sa rezolvati problemele, dar veti ramane si conectati ca echipa. 

Inregistreaza timpi si evolutia taskurilor 

Una dintre cele mai bune metode de a ramane motivat si productiv tine de evolutia taskurilor. Creeaza-ti obiective si taskuri si inregistreaza evolutia acestora prin inregistrarea timpilor si activitatilor pe care le-ai facut pentru respectivele taskuri. In caz ca nu folosesti deja un soft de inregistrare timpi si management al taskurilor, poti alege din cateva tool-uri online care sa te ajute in acest proces. Insa cel mai bine ar fi sa te indrepti catre platformele de management al activitatii avocatilor si firmelor de avocatura, care ofera instrumente integrate de management al timpilor, taskurilor, facturare si rapoarte personalizate integrate pentru intreaga echipa. 

Respecta-ti timpul personal de dupa munca, chiar daca lucrezi de acasa

De cele mai multe ori lucratul de acasa inseamna sa te iei cu treaba si sa uiti sa te mai opresti. Aceasta este cea mai mare capcana, spun psihologii, pentru ca nerespectarea unui program de lucru si lipsa unei separari intre munca si timpul personal poate duce la burnout. Dupa ce ti-ai terminat treaba, inchide laptopul, telefonul si notificarile legate de munca si incearca sa petreci cat mai mult timp cu cei dragi, facand lucruri care te bucura si iti fac bine. Chiar daca majoritatea prietenilor si membrilor familiei extinse sunt izolati la casele lor, poti incerca sa organizezi apeluri online, in care sa va si vedeti. Iar in rest, activitati precum gatitul sau curatenia pot deveni metode potrivite pentru deconectare. 

Ai grija si de spirit

Dupa munca incearca si cateva activitati care sa iti faca bine sufleteste: de la o vizita virtuala intr-un muzeu pe care nu l-ai vazut niciodata sau participarea online la un concert de muzica, la o simpla ora de lectura sau de vazut un film, incearca sa gasesti acele activitati care te vor ajuta sa ramai cu spiritul sus. 

Iti dorim multa sanatate!

Dezvolta-ti firma de avocatura!

Alatura-te marilor case de avocatura care au ales solutia KeyVision!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

KeyVision PRO - Soft pentru avocati - Footer