English
Start Free trial

Cum sa alegi solutiile legal tech potrivite pentru firma ta

Tehnologia schimba profesia de avocat si evolutia firmelor de avocatura – de la automatizarea sarcinilor zilnice, la imbunatatirea managementului firmei de avocatura si atragerea de noi clienti, instrumentele de legal tech sunt din ce in ce mai prezente in viata profesionistilor din domeniul legal. Alegerea unor solutii legal tech potrivite pentru firma ta de avocatura este un proces cu multe provocari, care tine cont de mai multe criterii, aspecte necesare pentru bunul mers al companiei si evolutiei acesteia.

Care sunt intrebarile pe care trebuie sa le aveti in vedere in interiorul echipei si cum este indicat sa abordezi procesul de selectie a unor solutii de legal tech potrivite pentru viitorul firmei tale – afla cateva raspunsuri in cele ce urmeaza.

De ce sa cauti solutii legal tech pentru firma ta

Studiile internationale arata ca mai mult de un sfert dintre executivii din companii cred ca transformarea digitala si revolutia tehnologica sunt o chestiune de supravietuire, determinanta pentru viitor. Asadar, acceptarea si asumarea faptului ca firma de avocatura se supune acelorasi reguli de business si trebuie sa aiba o abordare de business orientata spre tehnologie este un pas natural spre viitor. Care ar fi pasii urmatori? In primul rand puteti incepe sa urmariti noutatile si trendurile din domeniul legal tech, pentru a vedea cum s-ar putea potrivi acestea in firma proprie.

Din ce in ce mai multe firme la nivel mondial integreaza modelul “new law”, in care instrumentele tehnologice au un rol preponderent. Daca marile companii de avocatura, cu birouri internationale si echipe de mii de avocati au adoptat deja instrumente bazate pe AI, tehnologii de timp blockchain si incurajeaza initiativele de transformare digitala, care sa ajute nu doar clientii corporate, ci si persoanele fizice, si firmele medii si mici au inceput sa ia in considerare aceste instrumente inovative.

Probabil cea mai importanta intrebare care se afla in ultimii ani pe buzele avocatilor si partenerilor din firmele de avocatura din tara noastra este “de ce ar trebui firma mea de avocatura sa foloseasca solutii de legal technology?”.

Raspunsurile oferite de specialistii din zona de legal, dar si de tehnologie sunt multiple, insa dintre acestea cel mai des intalnite sunt:

 • pentru ca instrumentele legal tech ajuta in eficientizarea activitatii
 • pentru ca imbunatatesc in practica si in procesele de zi cu zi
 • pentru ca inlatura foarte multe dintre procesele repetitive care ingreuneaza activitatea si scad astfel nivelul de frustrare din interiorul firmei
 • pentru ca ajuta la imbunatatirea relatiei cu clientii, prin cresterea focusului pe acestia si pe o buna comunicare cu acestia
 • pentru ca in ultimii ani clientii sunt din ce in ce mai atenti la modul in care colaboratorii lor adopta tehnologia in activitatile lor de zi cu zi, pentru a-si eficientiza activitatea

Care sunt etapele pentru alegerea unor solutii de legal tech pentru firma ta

Probabil cea mai importanta etapa pentru alegerea unor solutii legal tech potrivite pentru firma ta de avocatura este cea legata de nevoile pe care aceste solutii trebuie sa le acopere.

Definirea acestor nevoi incepe cu cateva intrebari legate de modul de functionare a firmei si echipei:

 • Putem imbunatati modul de urmarire a termenelor de instanta?
 • Cum arata procesul de facturare? Poate fi imbunatatit?
 • Cum arata procesul de incasare a platilor? Poate fi imbunatatit?
 • Exista o evidenta a eficientei membrilor echipei? Poate fi imbunatatita?
 • Care sunt procesele repetitive, cine le face si cum pot fi acestea imbunatatite?
 • Care sunt membrii echipei cu cea mai mare incarcare si cum putem imbunatati aceasta situatie?
 • Care sunt clientii cei mai profitabili, cei mai putin profitabili si cum putem imbunatati relatia cu acesti clienti?
 • Cum raspundem potentialilor clienti, cum atragem noi clienti si cum putem imbuntatati acest proces?

Dupa ce ai raspuns la aceste intrebari si ai stabilit principalele nevoi ale firmei tale, poti incepe cautarea solutiilor legal tech care sa te ajute sa bifezi cat mai multe astfel de nevoi. Ideal ar fi sa cauti solutii integrate pentru rezolvarea acestor nevoi, insa poti opta si pentru mai multe astfel de softuri.

Ar trebui sa stii ca exista mai multe tipuri de solutii legal tech:

 • Solutii legal tech pentru facturare si inregistrare timpi
 • Solutii legal tech pentru managementul termenelor de instanta
 • Solutii legal tech de management al echipei
 • Solutii legal tech de marketing si vanzari
 • Solutii legal tech pentru managementul proiectelor si clientilor
 • Solutii pentru automatizarea documentelor

Dupa ce ai ales tipul de solutii potrivite pentru firma ta, poti incepe testarea unor solutii si discutii cu furnizorii acestora.

Intrebari pentru furnizorii de solutii de legal technology

Furnizorii de solutii legal tech sunt fie nationali, fie internationali. Atunci cand ai inceput procesul de selectie a solutiilor potrivite, ar fi indicat sa tii cont de cateva intrebari pe care sa le adresezi in procesul de selectie:

 • Unde sunt stocate datele mele?
 • Cine mai are acces la datele mele?
 • Cum sunt protejate datele mele?
 • Daca voi creste, poate solutia pe care o oferiti sa ne ajute, poata sa tina pasul cu aceasta crestere?
 • Atunci cand am nevoie de suport, cum voi putea solicita sprijin si cum imi va fi acordat? Este suportul solutiei pe acelasi fus orar cu firma mea? In cat timp se raspunde – care este timpul asumat pentru raspuns? Daca acest timp este depasit, ce se intampla?
 • Atunci cand am nevoie de o functionalitate in plus, poate fi personalizata pentru mine, puteti dezvolta intern sau nu exista aceasta posibilitate?

Odata cu primirea raspunsurillor pentru aceste intrebari, procesul de selectie devine mult mai rapid.

Desi bugetul este de multe ori definitoriu pentru multi decidenti din firmele de avocatura, de multe ori deciziile luate aduc ulterior nemultumire si o scadere a increderii in furnizorii de legal tech, pentru ca uneori bugetul scazut inseamna de multe ori probleme in functionare sau lipsa unui suport activ sau mari intarzieri in primirea unui raspuns.

 

Vrei sa ai aceste informatii la indemana si in viitor?

Pastreaza-le cu ajutorul unui e-book pe care l-am pregatit:

Atunci cand alegi solutii de practice management si management al instantei, incearca si functionalitatile KeyVision PRO, platforma integrata care ii ajuta pe profesionistii din domeniul legal sa isi managerieze si dezvolte compania cu ajutorul tehnologiei. Descopera toate functionalitatile KeyVision PRO si testeaza-le gratuit.

Dezvolta-ti firma de avocatura!

Alatura-te marilor case de avocatura care au ales solutia KeyVision!

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

KeyVision PRO - Soft pentru avocati - Footer