English
Start Free trial

Stirile legal tech ale saptamanii – 11 Mai 2020

Stirile legal tech din aceasta saptamana pun accentul pe faptul ca perioada actuala si distantarea sociala ar putea schimba viitorul litigantilor. Noile procese desfasurate virtual si noile instrumente care sunt adoptate de tribunalele din intreaga lume ar putea schimba complet modul in care va arata meseria de avocat in viitor. Depozitiile luate remote ridica probleme si pornesc discutii in randul avocatilor in legatura cu principiile etice ale meseriei. In Statele Unite si in alte tari ale lumii folosirea tehnologiei si desfasurarea proceselor ”la distanta” aduc in dezbatere noi probleme si potențiale solutii pentru acestea, odata cu adaptarea la procesul de transformare digitala a instantelor de judecata. Situatia actuală si modul in care trebuie sa ne adaptam la munca la distanta si transformare digitala transforma avocatii si specialistii in legal tech in prieteni foarte buni. Brusc, ambele ”tabere”, asa cum erau vazute înainte, se vad puse in fata unor provocari care ii face pe participanti sa lucreze cot la cot spre a iesi cu bine din perioada actuala. Citeste si alte stiri interesante in revista presei legal tech din aceasta saptamana.

Se va schimba complet modul in care se muncesc litigantii? – intreaba Law.com. Mutarea proceselor in online taie costuri si aduc schimbari importante in modul in care litigantii muncesc, pentru ca procesele sunt mai scurte si cu mai putine inconveniente fata de procesele offline. Acum, activitatea de litigii se dovedeste cu avantaje pentru clienti, care nu trebuie sa mai plateasca cheltuielile martorilor care trebuie sa participle la proces – de la cheltuielile de deplasare, la cele cu cazarea si timpul pierdut pe holurile tribunalului, iar avocatii se adapteaza si ei situatiei. De exemplu, in Florida, obligativitatea de a sta acasa a adus si suspendarea temporara a conditiilor care cereau ca toate partile sa fie de accord sa apara in video conferinta.  Pentru avocati insa acest lucru a adus si lucruri pozitive – unii sunt de parere ca succesul trecerii litigiilor in online va face redundante aceste conditii si va permite Curtilor sa ia decizia de a accepta sau nu daca accepta depozitiile prin video conferinta fara a exista un acord al tuturor partilor in acest sens, mai ales ca uneori exista parti care vor sa intarzie lucrurile.

Dar acest tip de procese remote, care presupun si depozitii remote ridica intrebari de ordin etic pentru avocati, dupa cum noteaza Law360. In Statele Unite, clientii sunt nerabdatori sa isi vada cazurile inaintand, dupa o perioada in care toata activitatea a fost blocata din cauza pandemiei. Insa in lipsa unui orizont clar de timp si de planuri legate de revenirea la activitatea asa cum o stiam cu totii, avocatii si Curtile sunt fortati sa gandeasca “out of the box” pentru a gasi moduri in care sa avanseze cu derularea cazurilor. Pentru litigantii civili, o optiune este sa opteze pentru depozitiile remote. Sigur, pentru cei tech-savy acest lucru nu este o noutate. Pentru majoritatea insa, acest scenari aduce cu sine probleme de tipul cum se vor adapta la instrumentele tehnologice, dar si de ordin etic – legate de modul in care vor putea oferi o reprezentare competenta clientilor, in contextual in care nu sunt tech-savy. Care sunt riscurile asociate depozitiilor remote si ce probleme ridica acest tip de depozitii pentru avocati – descopera mai multe detalii in articolul din Law360.com.

Stirile legal tech ale Law.com in descrie care sunt cele patru moduri in care avocatii se adapteaza la viata si activitatea prin video conferinta. In absenta posibilitatii de a intra in contact cu alti oameni pe perioada pandemiei, industria de legal pare sa fi transformat videoconferintele in cea mai utila oportunitate – de la intalnirile si consultarile cu clientii, la sedintele de echipa, Zoom-ul si alte instrumente video au devenit solutii pentru avocati. Dar aceste tool-uri nu sunt chiar atat de simplu de adoptat si aduc si anumite provocari – de exemplu Zoom a avut mari probleme legate de hacker, care au reusit sa atace si sa sustraga date ale companiilor care au apelat la serviciile video pentru sedinte si intalniri, iar camera pornita a devenit mai degraba o problema pentru unii. Exista insa modalitati concrete in care video conferintele schimba in mod real vietile avocatilor – descopera-le pe Law.com.

COVID-19 transforma relatia dintre IT, specialisti legal tech si avocati. Daca inainte aceste categorii erau mai degraba pe pozitii diferite, uneori contrare, odata cu inceputul crizei avocatii corporate si specialistii IT au devenit “prieteni cu beneficii”. Cu totii au gasit modalitati de colaborare si de rezolvarea  diferendelor, pentru a gasi solutii de salvare a activitatii firmelor de avocatura. Cum se descurca specialistii in cele doua domenii si cum vor reusi sa colaboreze in viitor, descopera intr-un articol publicat de Law.com.

In Statele Unite, pandemia a mai ridicat o problema, dupa cum anunta stirile legal tech: cum vor reusi marile firme de avocatura sa isi desfasoare programele de vara dedicate asociatilor si internship-urilor. Presa de profil noteaza ca deocamdata marile firme de avocatura din SUA au o “mentalitate de turma” – companii precum Latham & Watkins, Ropes & Gray si Wilson Sonsini Goodrich & Rosati vor tine aceste programe virtual, dar fiecare cu o personalizare proprie. Pe de alta parte, Wilson Sonsini vor oferi credite asociatilor daca vor dovedi ca au muncit cel putin sase saptamani pentru o organizatie neguvernamentala iar Nixon Peabody a anuntat ca anuleaza programul de vara si le odera burse de 5000 de dolari asociatilor lor. Ce alte masuri iau firmele de avocatura legat de activitatea asociatilor, cititi in Law.com.

Dezvolta-ti firma de avocatura!

Alatura-te marilor case de avocatura care au ales solutia KeyVision!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

KeyVision PRO - Soft pentru avocati - Footer